Masło z Hajnówki i piwo dubeltowe – to dwa nowe produkty z województwa podlaskiego, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
O wpisanie masła wnioskowała spółdzielnia mleczarska z Hajnówki, a piwa – osoba fizyczna z Białegostoku, spadkobierca tradycji tego piwa w swojej rodzinie – poinformował w czwartek (08.11) Marcin Muszyc z urzędu marszałkowskiego w Białymstoku.
Wpisów na listę dokonano w październiku.
Masło z Hajnówki
W opisie masła z Hajnówki zamieszczonym na stronie internetowej ministerstwa rolnictwa można przeczytać, że produkt ten pochodzi z terenów, gdzie jest mało przemysłu, a łąki charakteryzują się dużą różnorodnością traw i ziół.
„Niegdyś każda gospodyni we własnej zagrodzie wyrabiała masło, w tak zwanych masłobojkach lub masłobijkach. Mleko trzymało się w glinianych garnkach, a później w konewkach z kranikiem i szybką, która ułatwiała oddzielenie mleka od śmietany, z której powszechnie wyrabiano masło. Masło z Hajnówki – czy to do dziś wytwarzane przez niektórych mieszkańców, czy też wyprodukowane z użyciem urządzeń w zakładzie – zachowuje podobny smak i właściwości” – czytamy w opisie produktu.
Wytwórcy hajnowskiego masła podkreślają, że produkt ten „zawdzięcza swoją wyjątkowość niezmienionej technologii produkcji”. „Maselnice przemysłowe wykorzystywane są do dziś dla podtrzymania tradycji, a także w dalszym ciągu praktykowane są niektóre fazy produkcji masła, np. formowanie osełki i jej pakowanie w pergamin nadal odbywa się ręcznie” – podano.
Piwo dubeltowe
W opisie piwa dubeltowego przypomniano tradycje piwowarskie browaru folwarku Knyszyn założonego w 1553 r., który wytwarzał piwo na dwór króla Zygmunta I i Augusta, historie piwowarskie opisywane także przez etnografa Zygmunta Glogera ( zm. w 1910 r.). Wspominana jest także tradycja browarów białostockich.
„Obecnie mianem „piwa podlaskiego dubeltowego” określamy piwo bazujące wyłącznie na naturalnych surowcach i dodatkach.
Wspominana jest także tradycja browarów białostockich.
„Obecnie mianem „piwa podlaskiego dubeltowego” określamy piwo bazujące wyłącznie na naturalnych surowcach i dodatkach. Jak niegdyś, w rzemieślniczym procesie produkcji, nie stosuje się mikrofiltracji, która wyjaławia napój z wartości odżywczych i negatywnie wpływa na smak” – czytamy w opisie produktu na stronie ministerstwa rolnictwa.
Lista Produktów Tradycyjnych
Na Liście Produktów Tradycyjnych jest 69 podlaskich produktów tradycyjnych, w całej Polsce ponad 1,8 tys. Lista ta powstała pod koniec 2004 r. w ramach ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych.
Jak przypomina na swojej stronie urząd marszałkowski w Białymstoku, listę prowadzi minister rolnictwa we współpracy z marszałkami województw. Trafiają tam produkty, których wyjątkowość wynika z tradycyjnych metod produkcji wykorzystywanych co najmniej od 25 lat, są elementem dziedzictwa kulturowego danej społeczności. Wpis na Listę Produktów Tradycyjnych nie oznacza ochrony danego produktu, a potwierdzenie, że dany produkt spełnia wymogi uznania za tradycyjny.
Więcej o podlaskich produktach tradycyjnych na stronie ministerstwa rolnictwa:
źródło: PAP/ oprac.red.