Kanon polskiej kuchni. Podlaskie propozycje?

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi chce opracować „Kanon kuchni polskiej”/„Polskiego dziedzictwa kulinarnego”.

Według urzędników ministerstwa : ,,Celem projektu jest określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw, które będą uważane za podstawę tej kuchni. Jest to próba uporządkowania tego obszaru tak, aby wspierać naszą narodową tożsamość, doprowadzić do swoistego renesansu kuchni polskiej, a następnie zapewnić jednolity przekaz na arenie międzynarodowej.”

Ministerstwo chce, żeby kanon był punktem odniesienia dla restauratorów, szefów kuchni, szkół gastronomicznych, dziennikarzy, działaczy kulinarnych, naszych placówek dyplomatycznych oraz wszystkich innych, którzy będą chcieli włączyć się w promocję i propagowanie kuchni polskiej.

Jak włączyć się w projekt?

Aby włączyć się w to działanie, należy przesyłać do 15 grudnia 2018 r., na adres: sekretariat.pj@minrol.gov.pl propozycje potraw, które powinny znaleźć się w publikacji „Kanon kuchni polskiej”/„Polskie dziedzictwo kulinarne”.

Liczba i wybór propozycji jest nieograniczony i zależy od Państwa uznania. Otrzymane propozycje urzędnicy chcą przeanalizować i ocenić przez powołany w tym celu zespół. Zespół ten opracuje przepisy naszego kulinarnego kanonu.

Warto byłoby dodać wiele naszych przepisów kuchni podlaskiej, bo w założeniu ma to być  nasza wizytówka i zachęta dla turystów. Kanon ma ożywić eksport produktów rolnych i ocieplić wizerunek Polski na świecie. W przypadku naszego regionu; Podlasia, Ziemi Łomżyńskiej czy Suwalszczyzny nie jest to zadanie proste, gdyż podlaska kuchnia to, jak cały region, bogactwo różnorodności.

red.OKO
0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy