Wigry. Otwarcie sezonu i Dni Dziczyzny

Warsztaty kulinarne i sympozjum „Wśród wigierskich kniei i ostępów” będą towarzyszyć otwarciu sezonu letniego i Dniom Dziczyzny w Wigierskim Parku Narodowym. Impreza potrwa dwa dni (30 kwietnia – 1 maja) i odbędzie się w Pokamedulskim Klasztorze w Wigrach.

30 kwietnia (wtorek), godz. 15.00-20.00
Warsztaty kulinarne – wyroby garmażeryjne z dziczyzny
Warszaty odbędą się w Reflektarzu Domu Królewskiego, a poprowadzi je Jolanta Maślak. W ramach zajęć przewidziana jest degustacja wyrobów z dziczyzny. Zapisywać się można do 25 kwietnia w punkcie informacyjnym w wigierskim klasztorze lub pod numerem tel.: 87 566 24 99. Koszt zajęć to 100 zł za osobę.

1 maja (środa), godz. 11.00-13.00
Sympozjum popularnonaukowe „Wśród wigierskich kniei i ostępów”
Program:
10.00 – powitanie gości,
10.15 – „W dawnych puszczach nad Wigrami” (Tomasz Naruszewicz),
10.45 – „Tradycje łowieckie a współczesna realizacja programów ochrony przyrody” (Wojciech Misiukiewicz),
11.15 – „Bartnictwo wczoraj i dziś” (Zdzisław Zaborowski),
11.45 – „Dwór królewski na Wigrach, czyli zanim przybyli tu kameduli” (Maciej Ambrosiewicz).

Wstęp na seminarium jest wolny. Odbędzie się ono w Galerii Dużej Domu Królewskiego, natomiast w Galerii Małej przewidziana jest strefa zabaw dla dzieci.

Red. OKO

Fot. Wrota Podlasia

Wrota Podlasia

0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy