Świat na talerzu podczas Podlaskiego Śniadania Mistrzów

Poznać świat można także przez smaki. W odległą podróż kulinarną zabrali nas uzdolnieni kucharze podczas Podlaskiego Śniadania Mistrzów w Białymstoku.  Można było skosztować dań inspirowanych kuchnią japońską, meksykańską, żydowską, a nawet tą z odległego Tybetu ! 

Sezon wakacyjny rozpoczęty, więc nadszedł czas na podróże. Te bliższe i trochę dalsze. Mieszkańcom aby przenieść się w odległy zakątek wystarczył koc i chwila wolnego.  W ogrodach Pałacu Branickich białostockie restauracje oferowały dania inspirowane kuchniami świata. Można było skosztować chińskich bułeczek bao, tajskiej, ostrej zupy, sushi oraz przysmaków kuchni żydowskiej. W Podlaskim Śniadaniu Mistrzów wzięło udział 15 restauracji i kawiarni.

Wydarzenie spotkało się z bardzo dużym odzewem. Kolejki do jedzenia były ogromne. Swoje regionalne, ekologiczne produkty pokazali także lokalni producenci. Do domu można było kupić domowe chleby na zakwasie, kozie sery czy naturalne kosmetyki.

Specjalnymi gośćmi były psy ze schroniska, które poszukują domu.  Wolontariusze ze schroniska wyjaśniali zasady adopcji, opowiadali o swoich czworonogach oraz zachęcali do wspólnego poznania.

Wydarzenie to jest także okazją do spędzenia czasu w gronie rodzinnym oraz z przyjaciółmi.

Jestem tutaj pierwszy raz, ale bardzo podoba mi się ta inicjatywa. Możemy spróbować dań inspirowanych różnymi zakątkami świata. Przede wszystkim jednak możemy spędzić ten czas ze znajomymi. Myślę ,że to nie jest mój ostatni raz kiedy tu jestem„- podzieliła się wrażeniami Marlena Rakowska.

 

Następne Podlaskie Śniadanie Mistrzów- Mistrzowie Grilla już 10 sierpnia.

Red. Laura Maksimowicz

Fot. Laura Maksimowicz

0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy