Swojski chleb, żurek na zakwasie, pasztet z królika, mazurki, babka drożdżowa – to tylko kilka z wielu smakołyków, jakie w niedzielę zaprezentowały podlaskie gospodynie. 31 marca w Korycinach odbyła się druga edycja konkursu na Tradycyjny Stół Wielkanocny. Swoje potrawy, wypieki i dekoracje wielkanocne zaprezentowało aż 70 Kół Gospodyń Wiejskich z Podlaskiego!
To rekordowa liczba uczestników wojewódzkich konkursów kulinarnych organizowanych przez Marszałka Województwa Podlaskiego. Gospodarzem spotkania w „Ziołowym Zakątku” w Korycinach był wicemarszałek województwa Stanisław Derehajło.
„Dzisiejsza frekwencja świadczy nie tylko o popularności tej imprezy, ale przede wszystkim popularności kół gospodyń wiejskich, o ich przedsiębiorczości, zaangażowaniu.” – powiedział wicemarszałek. „Dziękuję, że bierzecie udział w tym konkursie, że pokazujecie tradycję naszych przodków, tradycję kulinarną, tradycyjne zwyczaje – to z czego wyrastamy i pokazujemy naszym dzieciom.” – dodał.
Swojską atmosferę zapewnił zespół „Klekociaki”. Na ciekawych tradycji czekał pokaz pieczenia sękacza nad paleniskiem i warsztaty tradycyjnych ozdób wielkanocnych przygotowane przez instruktorów Wojewódzkiego Ośrodka Animacji Kultury w Białymstoku.
Najlepsze okazały się panie z KGW „Wisienka” z Wiśniewa, drugie – przedstawicielki KGW „Przyjazna Wieś” ze Skłodów Borowych i Starych Żoch, zaś trzecie – członkinie KGW w Andryjankach. Nagroda specjalna przypadła Kołu Gospodyń Wiejskich w Lemanie. Wyróżnienia otrzymały Koło Gospodyń Wiejskich z gminy Rajgród, Koło Gospodyń Wiejskich w Karakulach oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Hołodzianki”.
Red. Marta Śliwińska
Fot. Marta Śliwińska/Podlaskie24, Wrota Podlasia