Jagodzianki
3 pełne szklanki mąki – tortowej, 4 żółtka, 3/4 szkl ( 250 ml ) mleka, 3 łyżki cukru, 2 pełne łyżki masła, 3 dag drożdży, kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego, jagody.
Mleko podgrzać. Do gorącego dodajemy masło i cukier. Gdy mleko przestygło, zrobiło sie letnie rozpuść w nim drożdże.
Do miski wsyp mąkę. Dodaj żółtka, aromat i mleko z dodatkami.
Wymieszaj starannie i wyrabiaj ciasto ok 5 min aż zacznie odchodzić od miski i rąk.
Miskę przykryj ściereczką i odstawi w ciepłe miejsce na 1,5 h.
Gdy ciasto ładnie podrosło urywaj kawałki ciasta. Obtocz w mące. Na każdą porcje nałóż jagody.
Zlep i uformuj podłużne bułeczki.
Bułeczki ułóż na oprószonej mąką blasze. Każdą jagodziankę można posmarować mlekiem, lub rozmąconym jajkiem. Nakryj ściereczką i ponownie odstawi na 20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st 25 minut. Bułeczki można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Z tej porcji wyszło 10 jagodzianek.
Inny sposób :
Robimy bułki do 10 minutowego wyrośnięcia.
Dnem kieliszka zanurzonym wcześniej w mące wyciskamy wgłębienia, do których potem wkładamy jagody z cukrem.
Posypujemy kruszonką zrobioną z masła, cukru pudru i mąki.
Pieczemy w 190 stopniach 20 minut. Na końcu można jeszcze oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Sześć produktów z Podlaskiego powalczy o ogólnopolską nagrodę „Perłę” kulinarną 2022
Red. OKO
Fot. Podlaskie 24.pl
Przepis od czytelniczki z Augustowa