Przepis na augustowskie jagodzianki

Jagodzianki

3 pełne szklanki mąki – tortowej, 4 żółtka, 3/4 szkl ( 250 ml ) mleka, 3 łyżki cukru, 2 pełne łyżki masła, 3 dag drożdży, kilka kropel aromatu śmietankowego lub waniliowego, jagody.

Mleko podgrzać. Do gorącego dodajemy masło i cukier. Gdy mleko przestygło, zrobiło sie letnie rozpuść w nim drożdże.

Do miski wsyp mąkę. Dodaj żółtka, aromat i mleko z dodatkami.

Wymieszaj starannie i wyrabiaj ciasto ok 5 min aż zacznie odchodzić od miski i rąk.

Miskę przykryj ściereczką i odstawi w ciepłe miejsce na 1,5 h.

Gdy ciasto ładnie podrosło urywaj kawałki ciasta. Obtocz w mące.  Na każdą porcje nałóż jagody.

Zlep i uformuj podłużne bułeczki.

Bułeczki ułóż na oprószonej mąką blasze. Każdą jagodziankę można posmarować mlekiem, lub rozmąconym jajkiem.  Nakryj ściereczką i ponownie odstawi na 20 minut.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st 25 minut. Bułeczki można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.  Z tej porcji wyszło 10 jagodzianek.

Inny sposób :

Robimy bułki do 10 minutowego wyrośnięcia.

Dnem kieliszka zanurzonym wcześniej w mące wyciskamy wgłębienia, do których potem wkładamy jagody z cukrem.

Posypujemy kruszonką zrobioną z masła, cukru pudru i mąki.

Pieczemy w 190 stopniach 20 minut. Na końcu można jeszcze oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Sześć produktów z Podlaskiego powalczy o ogólnopolską nagrodę „Perłę” kulinarną 2022

Red. OKO

Fot. Podlaskie 24.pl

Przepis od czytelniczki z Augustowa

0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy