Stynka z Suwalszczyzny trafiła na listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. To stynka suwalska, czyli rybka smażona. Stynka to bardzo malutka rybka. Żyje tylko w bardzo czystych i zimnych jeziorach.
Najsmaczniejsze są stynki od 5 do 10 cm. Stynki można łowić od Mikołajek po Suwalszczyznę, a także na Litwie.
Rybki oczyszcza się z głowy i wnętrzności, obtacza się w mące i wrzuca na gorący tłuszcz. Po 3 minutach mamy gotową, chrupiącą przekąskę.
O to, by stynka suwalska trafiła na listę produktów regionalnych starała się Maria Juśkiewicz z Jeleniewa.
Stynka suwalska to czwarty przysmak wpisany na listę produktów regionalnych serwowany w najstarszej na Suwalszczyźnie restauracji w Jeleniewie.
Red. OKO
Fot. Barpodjelonkiem.pl