Nowe pokolenie żubrów – film

Leśnikom z Nadleśnictwa Żednia udało się zaobserwować tegoroczny przychówek w stadzie wolnościowym żubrów. Okres godowy u żubrów trwa od lipca do września. Ciąża trwa około dziewięciu miesięcy, średnio 264 dni. U samicy żubra jest bardzo trudna do zaobserwowania. Krótko przed porodem samica odchodzi od stada, szukając ustronnego i cichego miejsca, gdzie może urodzić młode. W stadach wolnościowych najwięcej młodych żubrów rodzi się od maja do lipca. Cielę wstaje […]

Czytaj dalej…

Partnerzy