Tłumy na niedzielnych Smakach Podlasia w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej
Swoje wyroby zaprezentowało kilkudziesięciu wystawców z regionu.
„Smaki Podlasia” to cykliczna impreza plenerowa organizowana od 2008 r. i wielkie święto podlaskich kulinariów. W tym roku tematami wiodącymi były sery zagrodowe, podlaskie miody i napoje rzemieślnicze.
– Dzisiaj spotykamy się, aby docenić naszą historię, to, co robili nasi rodzice i dziadkowie. Pokazujemy, że jest to niezwykle ważne i warto naszą tożsamość podtrzymywać – mówił podczas otwarcia wydarzenia Łukasz Prokorym.
Marszałek podziękował kołom gospodyń wiejskich i twórcom ludowym za ich pracę wykonywaną często poza innymi obowiązkami. Kulinaria można było kupować, degustować i uczyć się je przyrządzać. W tym roku tematami wiodącymi były sery zagrodowe, podlaskie miody i napoje rzemieślnicze.
Oprócz producentów wyspecjalizowanych w wytwarzaniu tych regionalnych przysmaków, w wydarzeniu wzięły udział koła gospodyń wiejskich. Z kolei osoby zainteresowane dobroczynnym działaniem ziół mogły wziąć udział w warsztatach ze specjalistką w tej dziedzinie Agnieszką Prymaką.
Jak co roku, podczas Smaków Podlasia uruchomiona została aparatura na wystawie „Leśna bimbrownia”. Chętni mogli zobaczyć jak powstaje zacier. O tradycji bimbrowniczej opowiadał aktor Ryszard Doliński.
Smaki Podlasia zbiegły się w czasie z Europejskimi Dniami Dziedzictwa.
Do udziału w wydarzeniu zaproszono Andrzeja Fiedoruka – autora wielu książek o tradycji kulinarnej Podlasia, który podzielił się swoimi zainteresowaniami z publicznością.
Atrakcją imprezy plenerowej w tym roku są były Jesienne Targi Sztuki Ludowej Podlasia. Bezpośrednio od twórców można więc było kupić rzeźby ludowe, tkaniny dwuosnowowe, ceramikę z Czarnej Wsi Kościelnej, wyroby plecionkarskie, kowalskie i wiele innych przedmiotów.
Oprawę muzyczną wydarzenia zapewniły zespoły: Dobre sobie, …kolej na Łapianki oraz Narwianie.
Red. Monika Lenczewska
Fot. Monika Lenczewska/Podlaskie24.pl