Przy obecnych problemach w służbie zdrowia takich jak olbrzymi dług sięgający w szpitalach 19 mld zł, kolejki, poczucie zagubienia i braku bezpieczeństwa, proponuje się zmianę menu w szpitalach. Jak to się ma do patologii jakimi jest praca non stop przez 72 godziny? Kontrola NIK wykazała, że jeden z lekarzy przepracował nieprzerwanie 3 dni – informował i apelował konferencji kandydat do Sejmu, starający z ostatniego miejsca na liście Konfederacji Dariusz Wasilewski.
Jednak Dariusz Wasilewski przyznaje, że od lat są problemy z wyżywieniem w szpitalach.
Zbyt niska wartość energetyczna posiłków, mała różnorodność potraw i napojów, brak pełnowartościowego białka, za mało warzyw, a za dużo soli, konserw i dżemów. Na to już w 2018 roku zwrócił uwagę NIK. Raport konkludował, że system ochrony zdrowia nie gwarantuje prawidłowego żywienia pacjentów a „przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach”. Dodatkowo dostarczane produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a czasem mogą szkodzić.- informuje Dariusz Wasilewski.
I przytacza dane z kontroli NIK i Państwowej Inspekcji Sanitarnej:
Ta skontrolowała ogółem 740 bloków żywienia w szpitalach, w tym 460 bloków w szpitalach korzystających z usług firm cateringowych. Stwierdzono nieprawidłowości w 102 jadłospisach (na 414 jadłospisów), w 62 zestawieniach dekadowych (na 173 zestawienia, zestawienia dekadowe obejmują jadłospis na 10 dni).
Wymienione uchybienia powtarzały się najczęściej:
– mała różnorodność potraw i napojów, powtarzalność dań w dekadzie,
– mało urozmaicone śniadania i kolacje, w większości bez dodatku warzyw i owoców,
– niska wartość energetyczna posiłków w stosunku do zapotrzebowania dziennego pacjentów,
– brak w posiłkach głównych (śniadaniu, obiedzie lub kolacji) pełnowartościowego białka, tj. zwierzęcego lub białka roślin strączkowych,
– za mało warzyw oraz owoców w dziennej racji pokarmowej,
– za mało produktów zbożowych pełnoziarnistych, kasz i produktów z pełnego przemiału mąki, mleka, przetworów mlecznych, ryb,
– nieuwzględnienie w diecie tłuszczów roślinnych bogatych w kwasy jedno- i wielonasycone,
– za dużo potraw smażonych,
– za dużo słodkich dań i dodatków (dżemu, kremu czekoladowego i miodu),
– częste wykorzystywanie produktów wysoko przetworzonych (konserw, pasztetów, mortadeli, mielonki), stosowanie koncentratów zup w proszku,
– za dużo soli lub tłuszczów.
Konsekwencje – wg danych Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu niedożywienie szpitalne dotyka ponad 30% chorych, z kolei aż 80% pacjentów nie otrzymuje zalecanej terapii żywieniowej.
Szpitalne jedzenie w fotorelacji Czytelnika
Konfederacja proponuje system, w którym oczywistym jest standard wyżywienia. Zapewni go konkurencja funduszy dbających o zdrowie w oparciu o określone minimalne standardy leczenia. Sami Polacy będą decydowali, gdzie skierują swe pieniądze. Wybieramy kawiarnie, restauracje bez Ministerstwa Kateringu więc i tu wybierzemy, kto będzie zarządzał naszą składką – przekonuje Dariusz Wasilewski.
Dariusz Wasilewski od lat związany jest ze środowiskiem narodowym w woj.podlaskim. To przedsiębiorca, były wiceprezes NFZ oraz były radny Białegostoku. To także pierwszy dyrektor Podlaskiej Kasy Chorych.
Red. OKO
Fot. materiały prasowe Dariusz Wasilewski
informacja z konferencji Dariusza Wasilewskiego 7.09.2023