W różnych krajach w różne dni celebruje się święto pizzy. We Włoszech jest to 17 stycznia, natomiast w USA czy Polsce – 9 lutego. Z tej okazji przedstawiamy wam ciekawostki związane z pizzą, a także przypominamy zrealizowany przez nas wywiad z Włochem, który przyjechał do Białegostoku, aby właśnie tutaj piec pizzę!
Historia Pizzy
Wbrew powszechnej opinii, pizzy nie wymyślili Włosi (a właściwie wtedy Rzymianie), tylko Grecy. To w starożytnej Grecji mieszkańcy przygotowywali płaski placek posmarowany oliwą, czosnkiem i posypany ziołami. Dopiero po podbiciu Grecji Rzymianie przywłaszczyli pomysł i zaadaptowali danie i nazwali focaccią. Samo słowo „piza” istnieje od 997 roku i po raz pierwszy pojawiło się w łacińskim teście pochodzącym z południowych Włoch.
Kolejny przełomowy etap w historii pizzy wydarzył się w XVII wieku, gdy do Europy sprowadzono pomidory. Mieszkańcy Neapolu chętnie wykorzystywali je podczas produkcji dań. Gdy Małgorzata Sabaudzka – ówczesna królowa Włoch – odwiedziła Neapol w 1889 roku, na jej cześć nadworny piekarz Raffaelo Esposito przygotował pizzę w barwach narodowych – użył bazylii, mozzarelli i pomidorów. Właśnie wtedy powstała najpopularniejsza pizza Margherita, którą nazwano na cześć królowej. Później również amerykanie stworzyli swoją własną wersję potrawy, tyle że na grubym spodzie i z o wiele większą ilością składników. W USA pizza spopularyzowała się dzięki robotnikom z południowych Włoch, emigrującym za pracą.
Ciekawostki o pizzy
Najdłuższa pizza na świecie powstała w miejscowości Fontana w stanie Kalifornia w 2017 roku. Tamtejsi kucharze wraz z wolontariuszami upiekli pizzę, która mierzyła prawie 2 kilometry długości. W projekt zostało zaangażowanych ponad 100 osób, a czas, który na to poświęcili to aż 54 godziny.
Natomiast pizza o największej średnicy została wytworzona w RPA, w 1990 roku. Jej średnica to 37,4 metra, a ciężar osiągnął ponad 12 ton.
Ponadto najszybciej przygotowana pizza na świecie powstała w miejscowości Bellafontaine w stanie Ohio. Brittany Rowe przygotowała ciasta na pięć 30-centymetrowych pizz w niespełna 34 sekundy!
Na świecie jest wiele osób, które uwielbiają ostre potrawy. Z pewnością posmakowałaby im pizza zrobiona w jednej z brytyjskich restauracji, gdzie właściciel jako składnik wykorzystał papryczkę Naga Yolokia. To jedna z najostrzejszych papryczek na świecie – w skali Scoville’a osiąga wynik 3 200 000 punktów, gdzie przyprawa tabasco ma zaledwie ok. 8000.
A zainteresowanym przypominamy o naszym materiale, w którym przeprowadziliśmy rozmowę z Włochem Marco, który przyjechał do Białegostoku, by właśnie u nas piec pizzę!
Link do filmu: https://www.facebook.com/Podlaskie24/videos/931023490744194/
Red. Kamil Dąbrowski
Fot. pexels.com