Duet kulinarny: Aleksandra Siniło i Sebastian Butkiewicz z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie to laureaci czwartej edycji konkursu „Gotuj z klasą!”
Ich comber jagnięcy w sosie malinowym i zupa krem z kiszonej kapusty jury konkursu uznało za najlepsze spośród wszystkich czternastu dań. Finał zmagań odbył się (24,03) w janowskiej szkole.
Nagrody laureatom wręczali m.in. wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz oraz jeden z najzdolniejszych i najbardziej rozpoznawalnych polskich szefów kuchni i Honorowy Ambasador Województwa Podlaskiego Karol Okrasa.
„Gotuj z klasą!” to konkurs skierowany do uczniów klas o profilu gastronomicznym ze szkół z terenu województwa podlaskiego. Zadaniem uczestników jest przygotowanie określonej potrawy z wykorzystaniem produktów lokalnych.
Comber jagnięcy na szybko
W tym roku serwowano zupy i potrawy mięsne.
– My podaliśmy najpierw zupę krem z kiszonej kapusty, a następnie comber jagnięcy, puree z fioletowego ziemniaka i surówkę z kiszonych buraków – informowała Aleksandra Siniło. A Sebastian Butkiewicz zapewniał, że pomysł na przygotowanie jagnięciny „pojawił się nagle”.
– Pani Kasia (Katarzyna Krutul, opiekunka zespołu – przyp. red.) powiedziała, że będzie możliwość wykorzystania mięsa jagnięcego, więc starałem się ułożyć coś i wydało mi się, że comber będzie najlepszy – mówił Sebastian Butkiewicz.
Wykorzystanie tego mało popularnego w naszym regionie mięsa miało w pewien sposób je wypromować.
– Są tu u nas gospodarze, którzy hodują owce i chcieliśmy pokazać, że to też jest produkt lokalny, choć nie figuruje na liście produktów tradycyjnych – powiedziała Katarzyna Krutul. Opiekunka zwycięskiego duetu nie kryła też dumy z osiągnięć podopiecznych.
Staż u Karola Okrasy i warsztaty
Nagrodą główną w konkursie „Gotuj z klasą!” jest staż w warszawskiej restauracji Platter, gdzie szefem kuchni jest Karol Okrasa. Ten znakomity kucharz, który od pierwszej edycji konkursu bierze udział w jego realizacji, zwrócił uwagę, że powstały kilka lat temu „ciekawy pomysł dla dzieciaków” z czasem stał się promocją regionalnej kuchni, a co za tym idzie – tradycji lokalnej.
Podsumowując kuchenne zmagania w Janowie, przyznał, że poziom uczestników był szalenie wysoki, a komisja miała nie lada wyzwanie, aby wskazać najlepsze danie.
Karol Okrasa nazwał finalistów IV edycji „Gotuj z klasą” ambasadorami Podlaskiego.
Pomysłodawcą i organizatorem cieszącego się dużą popularnością konkursu jest Samorząd Województwa Podlaskiego.
– To satysfakcjonujące, tym bardziej że jest to też promocja lokalnych produktów, po które uczestnicy sięgają, przygotowując potrawy – dodał wicemarszałek Łukaszewicz.
Zaprosił też wszystkich uczestników piątkowego gotowania na warsztaty z Karolem Okrasą do Gospody Brańskiej w Brańsku. Mają się one odbyć jeszcze przed wakacjami.
Kolejne miejsca na podium
Drugie miejsce zajęli Joanna Formejster i Oliwia Gocłowska z Zespół Szkół im. Ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie, które pracowały pod opieką Agaty Choynowskiej i Beaty Urbańskiej. Trzecia lokata przypadła Weronice Salachowskiej i Karolinie Domeli z III Zespołu Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie. Ich opiekunem była Katarzyna Duda.
Jury wyróżniło też duet: Oliwa Zapisek i Patrycja Markowska z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce. Dziewczyny przygotowywały się pod okiem Katarzyny Panas-Tenderenda
Laureaci trzech pierwszych miejsc otrzymali sprzęt AGD ufundowany przez samorząd województwa – głównego sponsora nagród oraz partnera konkursu Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który reprezentowała jego dyrektor i radna wojewódzka Jadwiga Zabielska. Prezenty przygotowało także Podlaskie Kuratorium Oświaty. Wręczał je dyrektor Wydziału Szkół Ponadpodstawowych i Kształcenia Ustawicznego Franciszek Górski.
Gospodarzem tegorocznego „Gotuj z klasą!” była dyrektor Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie Sylwia Sadłowska.
Red. M. L.
Fot. Kamil Timoszuk UMWP
Podlaskie.eu