Kiszenie kapusty, świeży chleb i śmietana, czyli jesień w Muzeum w Ciechanowcu

„Jesień w polu i zagrodzie” to wydarzenie nawiązujące do prac polowych i gospodarskich na dawnej wsi podlaskiej. Kolejny już raz, na sentymentalną podróż do przeszłości zaprosiło w niedzielę Muzeum Rolnictwa im. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu.

Wrześniowy festyn ma prezentować, przypominać i utrwalać zwyczaje i obrzędy związane przede wszystkim z kopaniem ziemniaków i pracami gospodarskimi oraz domowymi w okresie jesiennym. Chociaż w tym roku – ze względu na niekorzystną aurę – nie odbyły się tradycyjne wykopki połączone z „tłoką”, nie zabrakło innych atrakcji. Imprezie towarzyszyły pokazy zanikających dziś zawodów i prac domowych: szatkowania i kiszenia kapusty, tłoczenia oleju, czy pieczenia chleba. O tradycjach rękodzielniczych przypominali twórcy ludowi.

Red. Marta Śliwińska

Fot. Marta Śliwińska/Podlaskie24.pl

0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy