Krzyżewo. Fioletowe ziemniaki staną się przebojem z Podlaskiego?
Czy ziemniak o fioletowym miąższu zyska sympatię Podlasian? Nad odmianą pracują specjaliści w Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Krzyżewie.W styczniu tego roku do Krajowego Rejestru Odmian została wpisana pierwsza odmiana ziemniaka o fioletowym miąższu – Provita.
Coraz częściej konsumenci szukają produktów nowych i prozdrowotnych, więc odmiana ta powinna zagościć na podlaskich polach. Z informacji hodowli wiemy, że zawarte w Provicie antocyjany, które są pochodnymi petunidyny i malwidyny, a należą do polifenolowych związków organicznych- flawonoidów, wykazują pozytywne działanie na wiele układów w naszym organizmie. Przede wszystkim wygaszają wolne rodniki i chronią nasze DNA przed uszkodzeniami, mają korzystny wpływ na profil lipidowy, oraz zwiększają wrażliwość komórek na insulinę. – przekonuje dr inż. Jolanta Puczel z SDOO Krzyżewo.
Fioletowe ziemniaki stymulują produkcje rodopsyny, która odpowiada za aparat wzroku, a ponadto zmniejszają zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych oraz wzmacniają naczynia włosowate. Oprócz właściwości prozdrowotnych, odmiana ta posiada dobre cechy jakościowe i ilościowe. Zaliczana jest do grupy wczesnej, posiada bulwy okrągłe o płytkich oczkach, typ kulinarny B, zawartość skrobi około 13,5%, bulwy o średniej wielkości.- dodaje Jolanta Puczel.
Od tego okresu wegetacyjnego Stacja Doświadczalna Oceny Odmian w Krzyżewie postanowiła włączyć Provite do badań, aby sprawdzić Wartość Gospodarczą Odmiany. Chce także zachęcić podlaskich rolników do jej uprawy.
Pytania o fioletowe ziemniaki
Jak ta odmiana będzie plonować na podlaskich polach?. Jaka będzie zawartość skrobi i porażenie przez choroby?.
Na te pytania odpowiedź będziemy znali jesienią tego roku. Wszystkich zainteresowanych rolników uprawą tej odmiany zapraszamy na Warsztaty Polowe organizowane przez Stację Doświadczalną Oceny Odmian w Krzyżewie w dniach 17-18 czerwca br., podczas których będzie można uzyskać więcej informacji i zobaczyć Provitę pomiędzy innymi testowanymi odmianami ziemniaka jadalnego.- zaprasza dr inż. Jolanta Puczel
Red. OKO
Fot. SDOO Krzyżewo
SDOO Krzyżewo