Podlaski oddział Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa rozpoczął pilotażową w skali kraju akcję skierowaną do szkół podstawowych, zachęcającą do korzystania w stołówkach z produktów pochodzących od lokalnych producentów. Akcja „Stołówka stąd!” ma też edukować, jak jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
W pilotażu, który potrwa do końca obecnego roku szkolnego, weźmie udział dwadzieścia szkół publicznych, które zgłoszą się jako pierwsze i zostaną zakwalifikowane. Muszą to być placówki prowadzące stołówki, gdzie posiłki dla uczniów przygotowywane są na miejscu; nie mogą to być szkoły korzystające z oferty cateringowej.
Jeśli program się powiedzie, akcja, której partnerami są resort rolnictwa i Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, może być rozszerzona na cały kraj. W jej ramach KOWR chce stworzyć również bazę lokalnych producentów żywności, z której mogłyby korzystać podmioty zainteresowane takimi produktami.
– Chcemy, żeby ten projekt doprowadził do zmian systemowych w żywieniu dzieci, ale też żebyśmy docenili to co nasze polskie, lokalne, czyli producentów lokalnych – mówiła w czwartek na konferencji prasowej dyrektor oddziału KOWR w Białymstoku Agnieszka Zawistowska.
Podkreślała, że w akcji chodzi o podniesienie jakości posiłków w stołówkach szkolnych poprzez wykorzystanie lokalnych produktów wysokiej jakości i skrócenie łańcucha dostaw; zwracała uwagę na jej aspekt edukacyjny, w celu zmiany świadomości dotyczącej żywności nie tylko u uczniów i ich rodziców, ale też dyrektorów szkół, intendentów i pracowników szkolnych stołówek. Projekt ma też edukować, jak nie marnować żywności.
W styczniu zaczną się bezpłatne szkolenia dla dyrektorów, nauczycieli, intendentów i pracowników stołówek szkół zakwalifikowanych do pilotażu. W marcu przyszłego roku – szkolenia dla uczniów. – Chcemy, aby dzieciaki poznawały lokalne produkty, gotowały z tych produktów, odkrywały nowe smaki, orientowały się, co znaczy wybór świadomy, żeby uczyły się, jak nie marnować tej żywności, ale też jak wybierać te zdrowe przekąski – mówiła Zawistowska.
Powstała strona internetowa stolowka.kupujswiadomie.gov.pl , poprzez którą odbywa się rekrutacja placówek. – Zaczynamy od tych stołówek szkolnych, ale w przyszłości chcemy wejść do stołówek w szpitalach, ale też restauracji i barów mlecznych – dodała dyrektor podlaskiego oddziału KOWR.
– Pamiętam szpinak, marchewkę z groszkiem zmielonym, czy też makaron z twarogiem i cukrem – mówił podczas konferencji prasowej minister rolnictwa i rozwoju wsi Stefan Krajewski, przypominając menu stołówki ze swoich szkolnych czasów. Mówił o konieczności świadomości co do tego, co jemy i uświadamianiu w tej kwestii najmłodszych.
Wyraził nadzieję, że podlaski pilotaż da doświadczenia, które pozwolą taką akcję – w szkołach i innych miejscach zbiorowego żywienia – przeprowadzić w całym kraju. – Chodzi o to, żeby postawić na produkt lokalny, miejscowy, kupiony od sąsiadów, znajomych. Z drugiej strony stawiać na to, żeby skracać łańcuch dostaw i zmniejszać ślad węglowy – dodał Krajewski. Zwracał uwagę na alarmujące dane, które mówią o otyłości wśród dzieci.
Prof. Krystyna Gutkowska, dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW podkreślała, że nadwaga i otyłość wśród dzieci to bardzo niepokojące zjawisko, które jest przyczyną wielu schorzeń powiązanych z niewłaściwą dietą. Jak mówiła, żywienie zbiorowe oparte o produkty od lokalnych producentów wcale nie musi być droższe.(PAP)
Red. OKO
Fot. mat.organizatorów
PAP



