Regionalne przysmaki na Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” w Łomży

„Polska od Kuchni” w Łomży

Pieczywo, wędliny, kiszone ogórki, ciasta – te i wiele innych regionalnych przysmaków królowało na Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni”, który odbył się w Łomży. Nie zabrakło także pokazów, konkursów z nagrodami i atrakcji muzycznych.

Na stoiskach, które w ramach Festiwalu „Polska od kuchni” stanęły na terenie dawnej muszli koncertowej przy ul. Zjazd prezentowane były potrawy, z których słynie nasz region.

Panie z Kół Gospodyń Wiejskich, które przyjechały do Łomży z terenu całego województwa podlaskiego przygotowały m.in. wyborne wędliny, słynne kiszonki, aromatyczne nalewki, tradycyjne ciasta takie jak korowaj, czy sękacz przyrządzane według tradycyjnych receptur. Podczas festiwalu odbywały się również konkursy: kulinarny i artystyczny, a czas umilały uczestnikom i odwiedzającym występy muzyczne.

Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” to wyjątkowe wydarzenie przygotowane z myślą o szerzeniu dziedzictwa kulinarnego, promowaniu zdrowego stylu życia, edukacji ekologicznej oraz pielęgnacji polskiej kultury i tradycji.

Wielki Finał odbędzie 1 października 2022r. się na PGE Narodowym.

Red. M.L.

Fot. Kamil Brzostowski

Urząd Miejski w Łomży

0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy