„Polska od Kuchni” w Łomży
Pieczywo, wędliny, kiszone ogórki, ciasta – te i wiele innych regionalnych przysmaków królowało na Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni”, który odbył się w Łomży. Nie zabrakło także pokazów, konkursów z nagrodami i atrakcji muzycznych.
Na stoiskach, które w ramach Festiwalu „Polska od kuchni” stanęły na terenie dawnej muszli koncertowej przy ul. Zjazd prezentowane były potrawy, z których słynie nasz region.
Panie z Kół Gospodyń Wiejskich, które przyjechały do Łomży z terenu całego województwa podlaskiego przygotowały m.in. wyborne wędliny, słynne kiszonki, aromatyczne nalewki, tradycyjne ciasta takie jak korowaj, czy sękacz przyrządzane według tradycyjnych receptur. Podczas festiwalu odbywały się również konkursy: kulinarny i artystyczny, a czas umilały uczestnikom i odwiedzającym występy muzyczne.
Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni” to wyjątkowe wydarzenie przygotowane z myślą o szerzeniu dziedzictwa kulinarnego, promowaniu zdrowego stylu życia, edukacji ekologicznej oraz pielęgnacji polskiej kultury i tradycji.
Wielki Finał odbędzie 1 października 2022r. się na PGE Narodowym.
Red. M.L.
Fot. Kamil Brzostowski
Urząd Miejski w Łomży