Warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą w Tykocinie

Warsztaty kulinarne z Karolem Okrasą w Tykocinie 

Tradycja podlaskiej kuchni w nowoczesnej odsłonie. W poniedziałek (6.06) Karol Okrasa – znany mistrz kuchni i Honorowy Ambasador Województwa Podlaskiego przeprowadził warsztaty kulinarne w Restauracji Alumnat w Tykocinie dla członków kilkunastu kół gospodarstw wiejskich z powiatu białostockiego. Wydarzenie zorganizował podlaski samorząd.

Motywem przewodnim przedsięwzięcia było wykorzystanie produktów lokalnych w kuchni oraz złamanie tradycyjnych przepisów nowymi smakami.

– Te warsztaty zorganizowaliśmy dla was, ponieważ jesteście naszym oczkiem w głowie – zwrócił się wicemarszałek Sebastian Łukaszewicz do pań i jednego pana (!) z kół gospodyń wiejskich. – Chcemy też promować naszych regionalnych producentów, zrzeszonych w bazie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego. W myśl patriotyzmu konsumenckiego, chcemy zachęcić was do pozyskiwania produktów od naszych lokalnych producentów. Produktów, które są znane nie tylko w Polsce, ale i w Europie.

Z kolei Karol Okrasa podkreślił, że kuchnia to jeden z podstawowych elementów promocji kultury Podlaskiego.

– Dobry smak jest zawsze oparty na produktach, które tutaj przesiąknięte są powietrzem, słońcem, klimatem i naturalnością Podlaskiego. Zachęcam wszystkich, aby tu przyjechali, bo niezależnie, czy są zapowiedziani, czy nie, będą przyjęci zgodnie z zasadą „Gość w dom, Bóg w dom” – mówił mistrz kuchni. – Dziś ja was postaram się ugościć. Pokażę, jak tę regionalność fajnie rozwinąć. Choć tak naprawdę, nic nowego nie wymyślamy, staramy się nawiązywać do tego, co robiły nasze babcie i prababcie. Na szczęście, dzięki producentom, którzy są „zakręceni” na punkcie tej lokalności, mamy wspaniałe produkty i możemy z nich tworzyć autentyczne podlaskie dania. Smacznego dnia i smacznego życia życzę – dodał.

Natomiast Mariusz Dudziński, burmistrz Tykocina, stwierdził, że warsztaty to świetna promocja miasta. Turyści zapamiętują bowiem Tykocin nie tylko z zabytków, ale i ze smaku.

Kucharz, co przełamuje stereotypy

Członkowie kół byli bardzo zaciekawieni spotkaniem z mistrzem kuchni.

Janina Toczydłowska z KGW Gniła ogląda programy Karola Okrasy w telewizji. Zadziwia ją tempo i szybkość gotowania mistrza kuchni. I takie inne myślenie na temat gotowania, a przy tym prostota.

– Karol Okrasa inspiruje się naszą kuchnią regionalną, a my z kolei przejmujemy jego autorskie spojrzenie na nasze potrawy. Inspirujemy się nawzajem – mówiły Irena Fiedziukiewicz i Wioleta Sangar z KGW Sochonie.

Warsztaty zostały zorganizowane przy wsparciu Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach przedsięwzięcia Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich pn. „Promocja przetwórstwa oraz produktów lokalnych i regionalnych w województwie podlaskim”.

Red. M.L.

Fot. Paweł Krukowski UMWP

Wrota Podlasia

0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy