Co zrobić z nadwyżkami świątecznej żywności?

Jeśli na Święta Wielkanocne przygotowaliśmy zbyt dużo jedzenia, możemy podzielić się nadwyżkami żywności z innymi

Białostocka Jadłodzielnia znajduje się przy ulicy Krakowskiej. Prowadzi ją Fundacja Spe Salvi.

Sałatki warzywne, warzywa, owoce czy ciasta można zostawić w lodówkach, które często są zamontowane przy jadłodzielniach. Oczywiście można się również poczęstować się tym, co pozostawili inni.

Jak należy przygotować produkty zostawione w jadłodzielni?

Gotowe dania należy szczelnie zapakować w czyste opakowania np. słoik. Do domowych wyrobów koniecznie należy dodać skład i datę przygotowania. Produkty suche, które tam zostawimy mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte. W jadłodzielniach nie należy zostawiać rzeczy spleśniałych lub nadgniłych, surowego mięsa, dań z surowymi jajami, czy niepasteryzowanym mlekiem. Do tych miejsc można przynosić produkty, które sami moglibyśmy zjeść. Produkty kupione, które zostawiamy w jadłodzielniach muszą mieścić się w terminie „należy spożyć do” i być zdatne do spożycia.

Red. M.L.

Fot. arch. Podlaskie24.pl

0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy