Nasze kulinarne dziedzictwo, czyli wiedza o regionach na talerzu

Raguolis, kwas z tołkanicą, chleb motules, piwo kozicowe czy jaja kury zielononóżki to tylko kilka z kilkunastu przysmaków, jakie wyłoniła komisja wojewódzkiego etapu konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, który odbył się na tykocińskim zamku w piątek, 23 sierpnia. 

 

Marszałek województwa Łukasz Orokorym poinformował, że od 1 września w urzędzie marszałkowskim będzie działało Biuro ds. Produktu Lokalnego, które będzie skupiało wszystkie informacje i działania dotyczące lokalnych produktów.

– A w przyszłości będziemy chcieli certyfikować to, że odkrywacie stare przepisy, pokazujecie je. Jestem przekonany, że nasze województwo dzięki waszym działaniom będzie się rozwijało – zaznaczył.

Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów daje możliwość zaprezentowania tradycyjnych wyrobów, przetworów, produktów lokalnych i regionalnych. Mówił o tym członek zarządu odpowiedzialny za obszar rolnictwa Bogdan Dyjuk.

 

Sześć kategorii

Komisja pod przewodnictwem Izabelli Byszewskiej, prezesa zarządu Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego, oceniała produkty w czterech głównych kategoriach [lista laureatów poniżej – red.]. Piąta pn.: Od pola do stołu, której pomysłodawcą był urząd marszałkowski, przeznaczona była w szczególności dla rolników, którzy swoje uprawy i produkty oferują w ramach sprzedaży i dostaw bezpośrednich. Tu zwycięzcą okazała się Monika Giczewska i Catering NIKA za jaja kury zielononóżki.

W tegorocznej edycji rozstrzygana była również kategoria szósta, czyli potrawa regionalna z gotowaniem, w której wygranym zostało Koło Gospodyń Wiejskich Świsłoczanki z Bobrownik za kwas z tołkanicą oraz maczankę z jajecznicą.

 

Podlaskie perełki

Obie komisje – zarówno oceniająca produkty, jak i potrawy – wybrały też nominowanych do nagrody kulinarnej „Perła”. Województwo podlaskie w ogólnopolskim finale, który odbędzie się 28 września w Poznaniu, będą reprezentować:

  • Rolada z dzikiej kaczki, KGW w Rudzie.
  • Kiełbasa spod strzechy, RHD Swojskie Wędliny.
  • Karp wędzony, Monika Giczewska Catering NIKA.
  • Chleb motules, Piekarnia I. B. Mroczkowscy.
  • Mielnickie korowajczyki weselne, Helena Datczuk.
  • Rogaliki, Aldona Szupszyńska.
  • Podpiwek, KGW Hołodzianki.
  • Żurawina z gruszką, Krystyna Czarnecka.

Marcin Budynek, uznany mistrz kuchni, nie miał wątpliwości, że podlascy pretendenci do „Pereł” z konkursu nie wrócą z pustymi rękami.

Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego, Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Białymstoku to partnerzy merytoryczni i organizacyjni finałów konkursu w naszym regionie.

Red. M. L.

Fot. UMWP

Podlaskie.eu

0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy