Podziel się nadmiarem świątecznego jedzenia

Przy ulicy Krakowskiej 1 w Białymstoku, w pobliżu Centrum Aktywności Społecznej, znajduje się Jadłodzielnia. Można tam przynieść jedzenie, które zostało po świętach

Jeśli przygotowaliśmy na święta za dużo jedzenia – podzielmy się. Możemy je przynieść do białostockiej Jadłodzielni przy ul. Krakowskiej, którą prowadzi Fundacja Spe Salvi.

Miejsce to codziennie odwiedzają osoby potrzebujące.

„Czas świętowania dobiega końca, a co z tym się wiąże wracamy jutro do codzienności 😉 Zachęcamy do zrobienia porządków w lodówce 😉 i podzielenia się z innymi smakołykami 🙂

Wszystkim osobom, które w ostatnim czasie odwiedziły Jadłodzielnię DZIĘKUJEMY 🙂” – czytamy na profilu społecznościowym Jadłodzielni.

Jadłodzielnia to miejsce anonimowe, dlatego lodówka i półki szybko pustoszeją.

Punkt otwarty jest od poniedziałku do piątku w godzinach 08:00 – 18:00; w soboty od 10:00 do 14:00; w niedziele jest zamknięty.

Do Jadłodzielni można przynieść:

1) żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonej na opakowaniu,
2) żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
3) produkty zapakowane fabrycznie,
4) produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach),

5) zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze,

6) warzywa i owoce,
7) ryby w próżniowych „fabrycznych” opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”,
8) produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.,
9) sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.

Jadłodzielnia nie przyjmuje:

1) wyrobów i przetworów własnych domowych, np. ciast, zup w słoikach, sałatek, marynat itp.,
2) produktów nadjedzonych, napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików,
3) produktów nadpsutych i przeterminowanych, wykazujących oznaki popsucia, mających nietypowy zapach, kolor lub wydęte wieczka,
4) produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – adnotacja „należy spożyć do”,
5) produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
6) żadnego rodzaju surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatar,
7) żadnego rodzaju surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów lub produktów z innym podobnym nadzieniem podatnym na zepsucie,
8) produktów niepasteryzowanych, surowego mleka i wyrobów mlecznych,
9) produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
10) produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,
11) alkoholu i środków odurzających.

Red. Monika Lenczewska

Fot. arch. Podlaskie24.pl

Fundacja Spe Salvi

0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy