Uwaga! Ptasia grypa w woj.lubelskim
Wysoce zjadliwa grypa ptaków (HPAI) to choroba zakaźna. Jej ogniska wykryto w miejscowości Stary Uścimów. Padło około 25 tysięcy ptaków. Są wywożone do utylizacji. Dodatkowo wojewoda lubelski wydał rozporządzenie, które między innymi ogranicza transport drobiu w strefach zagrożonych wystąpieniem wirusa.
Przy Wojewódzkim Lekarzu Weterynarii funkcjonuje Wojewódzki Weterynaryjny Zespół Kryzysowy, w tym z zakresu analizy i zwalczania choroby grypy ptaków.
,,Główny Lekarz Weterynarii informuje, że w dniu 31 grudnia 2019 r. w godzinach popołudniowych potwierdzono wystąpienie pierwszego w 2019 r. ogniska wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8 w gospodarstwie, w którym utrzymywano 12089 indyków, na podstawie wyników badań otrzymanych z krajowego laboratorium referencyjnego ds. grypy ptaków, tj. Państwowego Instytutu Weterynaryjnego – Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.
Gospodarstwo, w którym stwierdzono ognisko choroby, znajduje się w gminie Uścimów, w powiecie lubartowskim, w województwie lubelskim. Służby weterynaryjne wdrożyły wszystkie procedury zwalczania przewidziane w przypadku wystąpienia wysoce zjadliwej grypy ptaków u drobiu. Główny Lekarz Weterynarii w dniu 31 grudnia 2019 r. poinformował Komisję Europejską o wystąpieniu wysoce zjadliwej grypy ptaków za pośrednictwem systemu ADNS.”
Główny Lekarz Weterynarii zwrócił się do producentów drobiu z prośbą o konieczności zachowania szczególnej ostrożności i zastosowania odpowiednich środków bioasekuracji przy obsługiwaniu drobiu, minimalizujących ryzyka przeniesienia wirusa grypy ptaków do gospodarstwa.
W szczególności zalecił wdrożyć następujące środki bezpieczeństwa biologicznego:
zabezpieczyć budynki, w których utrzymywany jest drób przed dostępem dzikich zwierząt, w tym dzikiego ptactwa; zabezpieczyć paszę i źródło wody przed dostępem dzikiego ptactwa; nie karmić i nie poić drobiu na zewnątrz budynków inwentarskich; stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne przeznaczone wyłącznie do obsługi drobiu; stosować maty dezynfekcyjne przy wejściach do budynków, w których utrzymywany jest drób.
Red. OKO
Fot. Unsplash
Główny Lekarz Weterynarii