W związku z przypadającym w niedzielę, 16 października, Światowym Dniem Chleba, mieszkańcy gminy Szudziałowo zorganizowali konkurs na najlepszy chleb wiejski
Zapach gorącego chleba, regionalne smaki, degustacja „czym chata bogata”, oraz konkurs na najlepszy chleb wiejski – to część atrakcji, jakie w sobotę (15.10) w gminie Szudziałowo przygotowano z okazji Święta Wiejskiego Chleba.
Tego dnia wszystko kręciło się wokół chleba. W trakcie imprezy wybrano najlepszy bochenek. Były chleby na naturalnym zakwasie i z różnymi dodatkami, jak siemię lniane, pestki słonecznika czy żurawina. Oprócz walorów smakowych doceniono także te zdrowotne. Nie zabrakło też tych tradycyjnych wyrabianych w dzieży. Jurorom, wśród których była także Wiesława Burnos, członek zarządu województwa, najbardziej do gustu przypadł chleb mieszany Teresy Supronik.
Sobotnie popołudnie umiliły występy sceniczne, taniec ognia „Crkplozja”. Na najmłodszych czekały różnego rodzaju animacje i rekreacje. W trakcie wydarzenia wręczono nagrody w konkursie plastycznym pn. „Chlebowe historie”, który był skierowany do dzieci ze szkół podstawowych. Tego dnia można było nauczyć się także wypieku podpłomyków.
Święto wspólnie zorganizowali: Gminny Ośrodek Animacji Kultury i Rekreacji w Szudziałowie, sołectwo Wierzchlesie oraz mieszkańcy wsi.
Red. M.L.
Fot. Krzysztof Bochenko/UMWP
Na podst.: Podlaskie.eu