Sześć produktów z Podlaskiego powalczy o ogólnopolską nagrodę „Perłę” kulinarną 2022


Podlaskie powalczy o Perły

Podczas wojewódzkiego etapu 21. edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się w ramach targów „Polska smakuje” w Augustowie (2-3 lipca) jury konkursu nominowało sześć produktów z Podlaskiego, które jesienią powalczą o ogólnopolską nagrodę „Perłę” kulinarną 2022.

Kulinarny weekend w Augustowie koncentrował się w centrum miasta na rynku, gdzie lokalni producenci – zaproszeni do targów „Polska smakuje” zorganizowanych przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa – wystawiali swoje wyroby. Na scenie prezentowali się artyści, laureaci konkursu sygnalistów myśliwskich oraz zwycięzcy i wyróżnieni nagrodami w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.

­ – Cieszę się, że ta inicjatywa promocji lokalnej i zdrowej żywności stała się już tradycją – mówiła Jadwiga Zabielska, radna Sejmiku Województwa Podlaskiego i dyrektor Oddziału Terenowego KOWR w Białymstoku.

W kulinarne szranki stanęło ok. 30 producentów, którzy do konkursu zgłosili ponad 60 produktów

Wśród nich: sery domowej produkcji, wędliny, miody, ciasta, chleby własnego wypieku, ryby w zalewach i marynatach, przetwory warzywne i owocowe, sosy, masła, ziołowe napary, nalewki i domowe wina.

– Bardzo cieszy to, że nie tylko jest Państwa tak wielu, ale że na przestrzeni lat, tak bardzo się rozwinęliście. Jeszcze kilka lat temu na stołach konkursowych widać było głównie babkę, czy kiszkę ziemniaczaną, w tym roku ich już nie ma. Są jednak produkty bardziej różnorodne, bardziej wysmakowane i wypracowane, ale wciąż czerpiące z tradycji rodzinnych z naszego województwa – chwaliła uczestników Mirosława Jaroszewicz-Łojewska, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Obszarów Wiejskich UMWP, współorganizatora konkursu.

Komisja konkursowa, w skład której weszli przedstawiciele: UMWP, Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego, która organizuje konkurs od 21 lat, Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz OT KOWR w Białymstoku, oceniała zgłoszone produkty w kilku kategoriach.

– Województwo Podlaskie jest jedynym, które posiada specjalną kategorię „Od pola do stołu” –podkreślała Izabella Byszewska, prezes PIPLiR.

Kategoria ta honoruje producentów żywności na bazie własnego surowca. Jednak najistotniejszym kryterium – oprócz smaku – była wierność tradycjom kulinarnym regionu, szacunek do dziedzictwa kulinarnego, a także wykorzystanie produktów lokalnych pochodzących z najbliższej okolicy.


Dowodem na to są laureaci pierwszych miejsc w rozmaitych kategoriach, m.in.:

  • Podlaski kisiel owsiany – Stowarzyszenia Moszczonka z Moszczony Pańskiej, zarejestrowany w 2022 r. na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
  • Mrowisko – Reginy Pik z Puńska.
  • Ser biebrzański „Batalion” – Pawła Bujnowskiego z Goniądza.

Oprócz nagród i wyróżnień uczestnicy konkursu walczyli także o nominacje do ogólnopolskiej nagrody „Perły” kulinarnej

Co roku nominowani z poszczególnych województw są zapraszani na finał konkursu do Poznania. Tam ich produkty ocenia ogólnopolskie jury. Do tej pory do Podlaskiego trafiło 51 „Pereł”.

W tym roku o kolejne Perły powalczą:

1. Gęsi pipek – Koła Gospodyń Wiejskich w Radziłowie.

2. Salceson ozorkowy – RHD „Swojskie wędliny” – Magdaleny Kossakowskiej z Dobrego Lasu (gm. Zbójna).

3. Galaretka z czerwonej porzeczki – Haliny Raduchy z Ostrowia (gm. Dąbrowa Białostocka).

4. Kapusta kiszona w główce – Anny Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej.

5. Chleb wiejski na zakwasie – Marianny Rogało z Gospodarstwa agroturystycznego „Biebrzańskie Eldorado” w Dolistowie Starym.

6. Augustowski rogal – Małgorzaty Ostapowicz z Agroturystyki „Leśny Dworek” w Kryłatce (gm. Sztabin).

Red. M.L.

Fot. UMWP

Wrota Podlasia

0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy