Małosolne,korniszony i kiszone. W zupie, sałatce i do kanapki. Wieś Kruszewo słynie na Podlasiu z najlepszych ogórków w regionie. W niedzielę ( 8 września) odbył się jubileuszowy, XX Dzień Ogórka.
Czy słyszeliście legendę o niezwykłej mocy ogórków kiszonych z Kruszewa? Niektórzy mawiają, że Napoleon przegrał wojnę, ponieważ zabrał ze sobą tylko jedną beczkę ogórków kiszonych z Kruszewa. Ile w tej opowieści prawdy, tego nie wie nikt, ale niewątpliwe jest to, że Kruszewo pysznymi ogórkami stoi !
Dzień ogórka to wydarzenie z długoletnią tradycją. Na wielbicieli ogórków czekali lokalni producenci i wystawcy. Nie zabrakło pajdy chleba ze smalcem, bigosu, czy zupy ogórkowej.
–Nasze ogórki są najlepsze, ponieważ uprawiamy je od ziarenka.Wysiewamy, chodzimy, czekamy kiedy wyrosną, pielęgnujemy, pielimy… Później zbieramy i kisimy. Często testujemy nowe odmiany ogórków. Mamy również swoje, sprawdzone od lat, ulubione rodzaje. Moimi ulubionymi, są oczywiście ogórki kiszone– podzielił się producent ogórków kiszonych, Łukasz Trypuz.
Mieszkańcy Białegostoku i okolic mogli dostać się do miejscowości zabytkowym autobusem- Ogórkiem. Do tańca porwały zespoły folkowe np. Klepaczanki lub Chłopcy z Nowoszyszek. Skoro, to święto ogórka to do rywalizacji stanęli ich wielbiciele. O nagrody walczyli w konkursach jedzenia ogórków na czas oraz w mistrzostwach w rzucie ogórkiem. Dzieci mogły wziąć udział w warsztatach plastycznych tworząc figurki z ogórka. Na scenie oprócz występów zespołów można było zobaczyć pokaz strojów zainspirowanych motywami etnograficznymi.
Red. Laura Maksimowicz
Fot. Laura Maksimowicz