Od sadu i pola po suplementy diety – z wizytą w rodzinnym ekologicznym gospodarstwie Państwa Skibickich
Początki działalności rodzinnej firmy Państwa Skibickich sięgają roku 1986.
Właśnie wtedy założone zostało rodzinne gospodarstwo sadowniczo-szkółkarskie przez absolwenta SGGW w Warszawie Jana Skibickiego. Od 2003 roku przy współpracy z Instytutem Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach i Zakładem Chemii Politechniki Białostockiej rozwija ekologiczne technologie sadownicze.
Rezultatem wspólnych działań jest wytworzenie 17 nowych, odpornych na choroby grzybowe odmian jabłoni, w tym najbardziej wyróżniającej się Gold Milenium. Po zmianach organizacyjnych i profilu produkcji w 2005 roku powstała firma SAJSAD.
Podstawowym produktem przedsiębiorców stała się żywność funkcjonalna pochodzenia ekologicznego w postaci suplementów diety.
W wyniku współpracy z ośrodkami badawczymi takimi jak: Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, Politechnika Białostocka, Instytut Sadownictwa w Skierniewicach, oraz Texas University U.S.A. powstały suplementy diety, które produkowane są pod marką Sajsad liofilizaty na bazie naturalnych soków konfekcjonowane w kapsułkach oraz PectinGOLD – ekologiczny metabolit będący źródłem polifenoli, pektyn i innych bioaktywnych związków organicznych i mineralnych. Wszystkie produkty powstają z wykorzystaniem błonnika oryginalnej odmiany jabłek Gold Milenium.
CZĘŚĆ I
CZĘŚĆ II
Red. Monika Lenczewska
Fot. Monika Lenczewska/Podlaskie24.pl
Sajsad