Ekologiczne gospodarstwo Państwa Skibickich – FILM

Od sadu i pola po suplementy diety – z wizytą w rodzinnym ekologicznym gospodarstwie Państwa Skibickich

Początki działalności rodzinnej firmy Państwa Skibickich sięgają roku 1986.
Właśnie wtedy założone zostało rodzinne gospodarstwo sadowniczo-szkółkarskie przez absolwenta SGGW w Warszawie Jana Skibickiego. Od 2003 roku przy współpracy z Instytutem Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach i Zakładem Chemii Politechniki Białostockiej rozwija ekologiczne technologie sadownicze.
Rezultatem wspólnych działań jest wytworzenie 17 nowych, odpornych na choroby grzybowe odmian jabłoni, w tym najbardziej wyróżniającej się Gold Milenium. Po zmianach organizacyjnych i profilu produkcji  w 2005 roku powstała firma SAJSAD.

Podstawowym produktem przedsiębiorców stała się żywność funkcjonalna pochodzenia ekologicznego w postaci suplementów diety.

W wyniku współpracy z ośrodkami badawczymi takimi jak: Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, Politechnika Białostocka, Instytut Sadownictwa w Skierniewicach, oraz Texas University U.S.A. powstały suplementy diety, które produkowane są pod marką Sajsad liofilizaty na bazie naturalnych soków konfekcjonowane w kapsułkach oraz PectinGOLD – ekologiczny metabolit będący źródłem polifenoli,  pektyn i innych bioaktywnych związków organicznych i mineralnych. Wszystkie produkty powstają z wykorzystaniem błonnika oryginalnej odmiany jabłek Gold Milenium.

CZĘŚĆ I

 

CZĘŚĆ II

Red. Monika Lenczewska

Fot. Monika Lenczewska/Podlaskie24.pl

Sajsad

0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy