W czterech partiach mielonego czarnego pieprzu, wyprodukowanego przez firmę z Białegostoku, wykryto bakterie Salmonella – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Bakterię wykryto w trakcie badań urzędowych. Wycofaniu podlegają cztery serie mielonego pieprzu wyprodukowane przez Agnex Krzysztof Wierzbicki 15-659 Białystok ul. Hotelowa 38.
Chodzi o produkty:
- pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6 i data trwałości 03.2021;
- pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6 i data trwałości 03.2021;
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6 i data trwałości 03.2021;
- pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6 i data trwałości 03.2021.
Istnieje ryzyko zatrucia pokarmowego
Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Pałeczki salmonelli są jedną z najczęstszych przyczyn zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego.
Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.
Red. Marta Śliwińska
Fot. unsplash