Goniądz. Światowy Dzień Doceniania Chwastów

Światowy Dzień Doceniania Chwastów

 1 kwietnia 2022 roku Biebrzański Park Narodowy współpracując z Gminnym Ośrodkiem Kultury w Goniądzu zorganizowali warsztaty z tworzenia mydełek z okazji Światowych Dni Doceniania Chwastów- Chwal Chwast.

Wydarzenie rozpoczęło się wycieczką terenową wzdłuż rozlewisk Biebrzy. Przewodnik  Bogdan Browarski zwrócił uwagę na wartość roślin potocznie nazywanych chwastami.

Chwasty to są takie rośliny, które nam towarzyszą. Mają ogromne znaczenie dla zwierząt. Większość zapylaczy czeka tylko na te pierwsze rośliny, które zakwitną i będę dla nich pożywieniem.”

Co ciekawe, rośliny te stanowiły oraz stanowią pożywienie również dla ludzi.

„Na wiosnę, kiedy było mało witamin, nie było suplementów diety – te same substancje braliśmy z natury, ze swojego podwórka, które wyrastały bez naszego udziału.

Przewodnik podkreślił, że w związku z działalnością człowieka, która opiera się na „walce” z chwastami, niektóre z nich są zagrożone wyginięciem.

Zdrowotne właściwości chwastów

Podczas wycieczki można było poznać właściwości lecznicze napotkanych chwastów.

I tak np.:


  • Glistnik Jaskółcze Ziele- po ściśnięciu wydziela żółty sok, który stosuje się na kurzajki,
  • Mniszek lekarski- służy do przygotowywania syropu mniszkowego, który wspomaga odporność,
  • Perz- stosowany na wszelkie dolegliwości żołądkowe,
  • Kurdybanek- po zaparzeniu, stosowany na ból gardła,
  • Tasznik pospolity- posiada właściwości przeciwkrwotoczne,
  • Barwinek- niektóre substancje zawarte w Barwinku stosuje się do leczenia raka,
  • Bylica piołun- wykorzystywana jako lekarstwo na żołądek; do tworzenia Zielonej Wódeczki lub wina gaszonego według receptur św. Hildegardy na wzmocnienie.

Warsztaty tworzenia mydełek

Po wycieczce terenowej uczestnicy wzięli udział  w warsztatach tworzenia mydełek w GOK-u w Goniądzu.

Aby stworzyć własne mydełko potrzebujemy:

  1. Masę z barwnikiem (w tym przypadku barwnikiem było kozie mleko).
  2. Bazę glicerynową.
  3. Zioła, płatki kwiatów (w tym przypadku lawenda, nagietek- płatki oraz chaber- płatki).
  4. Aromat zapachowy (w tym przypadku lipowy).

Jak się to robi?

  1. Rozpuszczamy masę z barwnikiem. 
  2. Wlewamy ją do silikonowych foremek.
  3. Czekamy, aż masa ostygnie.
  4. Dorzucamy zioła, płatki kwiatów.
  5. Zalewamy bazą glicerynową z aromatem.
  6. Czekamy do ostygnięcia.
  7. Wyjmujemy gotowe mydełko z foremki.

Każdy z uczestników mógł wykonać dowolną liczbę mydełek i wziąć je do domu.


Udział w warsztatach był bezpłatny. 

Red. A.S

Fot. A.S. Podlaskie24.pl

5 1 vote
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy