Rozpoczyna się truskawkowy sezon

Na osiedlowych stoiskach można już kupić wczesne odmiany truskawek z plantacji szklarniowej lub tunelowej. Na owoce z truskawkowego pola musimy zaczekać do czerwca.

 

W tym roku pogoda nie sprzyja plantatorom truskawek. Najpierw susza, później przymrozki, a w ostatnim czasie brak słońca…

„Sprzedajemy truskawki z plantacji tunelowej, z województwa mazowieckiego. Truskawki z pola będą dostępne dopiero w połowie czerwca. Nasz klimat jest bardzo słaby. Podlaskie to tragedia. My jesteśmy, jak to mówią „białe niedźwiedzie…” – narzeka pan Paweł, sprzedawca truskawek na jednym z białostockich osiedli.  „Widzi pani co się dzieje… To deszcze, to susza, to wiatry… A truskawka lubi słońce. Jak będzie tak dalej, to w podlaskiem w ogóle nie będzie truskawek” – dodaje pan Paweł.

Truskawkowy sezon może być krótki. Wszystko zależy od pogody.

 

Zawsze na początku sezonu ceny są wysokie. Teraz za kilogram świeżych truskawek zapłacimy od 12 do 18 złotych. Na białostockim stoisku przy ul. Komisji Edukacji Narodowej spotkaliśmy panią Beatę.

„Truskawki kojarzą mi się z latem… Są słodkie… Dziś kupuję je pierwszy raz w tym sezonie. Najlepiej smakują mi bez żadnych dodatków. Takie tuż po umyciu… Bardzo lubię też ciasta z truskawkami i galaretką…” – powiedziała pani Beata.

„Polecam nasze polskie truskawki spod Warszawy. Czy są słodkie? Tak, słodkie. W ubiegłym tygodniu były po 14 złotych, a teraz sprzedajemy po 12 złotych” – zachęca do kupna pani Małgorzata.

W sklepach dostępne są truskawki sprowadzane m.in. z Hiszpanii. Za kilogram zapłacimy 18 złotych.

Czy warto jeść truskawki?

 

Jedzenie truskawek daje nam wiele korzyści. Przede wszystkim owoce te są doskonałym źródłem witaminy C. Dzięki temu wzmacniają odporność organizmu. Działają antywirusowo, bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Przeciwutleniacze, obecne w truskawkach, zwalczają nadmiar wolnych rodników. Ponadto spowalniają procesy starzenia się organizmu. Chronią też przed nowotworami. Ale to nie jedyne zalety jedzenia tych owoców.

Spożywanie truskawek wpływa również korzystnie na układ krążenia. Potas obniża ciśnienie krwi, i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca. Truskawki, dzięki zawartości witamin z grupy B i magnezu, wpływają pozytywnie na układ nerwowy. Obniżają napięcie i poprawiają samopoczucie. Dostarczają też dużą ilość wapnia, fosforu i manganu. Te słodkie owoce mają też korzystny wpływ na kości – zapobiegają osteoporozie.
Dlatego warto je jeść przy każdej okazji, tym bardziej, że są niskokaloryczne. 100 gram truskawek to jedynie 32 kcal. Aby spalić taką ilości kalorii wystarczy na przykład biegać przez 3 minuty.

Przeczytaj także: 

Klienci ruszyli po nowalijki i sadzonki

Cudze chwalicie, rzepaku nie znacie 

Red. Monika Lenczewska

Fot. Monika Lenczewska / Podlaskie24.pl

0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy