Kuchnia centralna w szpitalu psychiatrycznym w Choroszczy oficjalnie oddana do użytku

Szpital Psychiatryczny im. dr St. Deresza w Choroszczy ma nowoczesną kuchnię 

To przestronne miejsce umożliwi przygotowanie prawie 4 tys. posiłków dziennie. Powstało w jednym z budynków należących do szpitala i zastąpiło starą, wysłużoną kuchnię.

Inwestycja była możliwa dzięki dotacji z budżetu województwa (7,3 mln zł) oraz pieniędzy z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych (4 mln zł).

Podczas oficjalnego otwarcia (14.12) Marek Malinowski, który w zarządzie województwa odpowiedzialny jest za obszar zdrowia podkreślał, że była to bardzo potrzebna i pilna inwestycja. Przypomniał, że od wielu lat szpitalna kuchnia mieściła się w jednym z zabytkowych budynków zaadaptowanych na potrzeby placówki po XIX-wiecznej fabryce Augusta Moesa.

W ciągu ostatnich pięciu lat zarząd województwa podlaskiego udzielił wsparcia finansowego szpitalowi w Choroszczy na kwotę około 47 mln zł.

Satysfakcji z otwarcia nowoczesnego miejsca przygotowywania posiłków nie krył dyrektor choroskiego szpitala Krzysztof Szeweluk.

To jest rzecz niebywała, bo dziś, po 93 latach kuchnia szpitalna zmienia swoją lokalizację na budynek najwyższej klasy, jeśli chodzi o kwestie budowlane i najwyższej klasy, jeśli chodzi o wyposażenie – mówił.

Zaznaczył, że inwestycja jest kolejnym przykładem dobrej współpracy samorządu i rządu.

To dzięki montażowi finansowemu pieniędzy z budżetu samorządu i pieniędzy rządowych udało się doprowadzić to przedsięwzięcie do finału – podkreślał.

Koszt inwestycji jest niemały, ale jak podkreślał Bogusław Dębski (wieloletni dyrektor szpitala w Zambrowie) konieczny, bo kuchnia to jedna z bardzo ważnych składowych każdego szpitala.

My jako pacjenci widzimy najczęściej tylko to, co jest na oddziale, nie widzimy tego, co jest na sali operacyjnej, nie widzimy tego, gdzie przygotowuje się posiłki, gdzie pierze bieliznę, czyli tych wszystkich elementów potrzebnych do funkcjonowania szpitala, a wymogi dotyczące kuchni szpitalnych są bardzo poważne, wszystko jest dokładnie określone i dlatego tak kosztowne – informował.

 

Kuchnia faktycznie jest imponująca. Na parterze budynku są m.in. przestronne hale ze stanowiskami do przygotowywania posiłków, nowoczesne kotły i piece. Jest siedem chłodni oddzielnych dla mięs, warzyw czy owoców. Jest też tzw. mroźnia, w której temperatura może wynosić nawet -30 stopni C. Na piętrze znajdują się wygodne pomieszczenia administracyjne.

To jest XXII wiek, tu mamy urządzenia, które możemy zaprogramować i one wszystko nam wykonają –opowiadał kierownik ds. dietetyki i technolog żywienia w szpitalu w Choroszczy Eugeniusz Muszyc.

W kuchni pracują 33 osoby, i jak zapewniał Eugeniusz Muszyc, to znakomity zespół.

To nasz skarb, bo kuchnia, choć bardzo nowoczesna i świetnie wyposażona, bez nich nie mogłaby funkcjonować – podkreślił.

Dodał też, że odpowiednia dieta, porządnie przygotowane posiłki spełniają ważną funkcję w każdym leczeniu, a tym bardziej w leczeniu osób z zaburzeniami psychicznymi, bo okres ich hospitalizacji jest zazwyczaj dość długi.

 

Red. M. L.

Fot. Mateusz Duchnowski / UMWP

Podlaskie.eu

0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy