12 września „Smaki Podlasia” w PMKL

12 września pyszna i aromatyczna niedziela w PMKL

„Smaki Podlasia” to cykliczna impreza plenerowa organizowana w Podlaskim Muzeum Kultury Ludowej (PMKL). Pyszna i aromatyczna, ciesząca się dużym zainteresowaniem. Bohaterem festynu są kulinaria. Można je kupować, degustować i uczyć się przyrządzać. W tym roku tematem przewodnim będą potrawy z ziemniaków. Organizatorzy zapraszają do Skansenu w Wasilkowie k.Białegostoku, w niedzielę, 12 września od godziny 11.00 do 17.00.

Pokazy kulinarne, sprzedaż produktów regionalnej kuchni, warsztaty, pokazy i konkurs na najsmaczniejszą potrawę to stałe punkty festynu etnograficznego Smaki Podlasia, ale każda z tych imprez ma swój temat przewodni.
Były już zboża czy mleko, w tym roku przyszedł czas na ziemniaka – warzywo popularne ze względu na dostępność, smak i wszechstronność, bo potraw z ziemniaków można przygotować mnóstwo.

Ale zanim, w postaci babki, kartaczy czy kiszki, ziemniaki trafią do naszych żołądków, trzeba je zasadzić, a kiedy wyrosną – zebrać i odpowiednio przechowywać, żeby starczyło na cały rok. Podczas festynu organizatorzy pokażą muzealia, dzięki którym można będzie prześledzić, jak zmieniały się narzędzia do uprawiania ziemniaków, sposoby ich przechowywania i przetwarzania.

Ziemniak będzie głównym bohaterem festynu, ale nie jedynym

Podobnie jak kilka lat temu, w trakcie imprezy odbędzie się oficjalna inauguracja Europejskich Dni Dziedzictwa w Województwie Podlaskim. Nie mogło być inaczej, ponieważ tematem EDD są w tym roku Smaki Dziedzictwa. Wojewódzcy koordynatorzy z Podlaskiego Urzędu Marszałkowskiego postawili na atrakcje związane z kuchnią żołnierską. Będą między innymi pokazy w wykonaniu grup rekonstrukcyjnych z różnych okresów naszej historii.

Na żadnym z festynów w PMKL nie może zabraknąć jarmarku sztuki ludowej i rękodzieła oraz występów zespołów ludowych.

Na tegorocznych „Smakach Podlasia” również będzie można zrobić zakupy i posłuchać tradycyjnej muzyki z różnych zakątków regionu. Można będzie też posłuchać opowieści znanego białostockiego aktora Ryszarda Dolińskiego o niekoniecznie legalnej, ale starej tradycji wytwarzania trunków w naturalnej scenerii wystawy poświęconej bimbrownictwu i obejrzeć pokaz tłoczenia oleju. Czynne będą też niektóre wystawy stałe we wnętrzach zabytkowych budynków, między innymi wystawa wnętrza z okresu międzywojennego w chałupie z Czyż, której uroczyste otwarcie odbędzie się właśnie podczas festynu „Smaki Podlasia”.

PROGRAM-FESTYNU-SMAKI-PODLASIA

Red. M.L.

Podlaskie Muzeum Kultury Ludowej

0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy