Jesień w polu i zagrodzie: wykopki, tłoka, darcie pierza i kiszenie kapusty.


Tradycyjne wykopki połączone z „tłoką”, szatkowanie i kiszenie kapusty, darcie pierza – ten, kto w niedzielę odwiedził Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu, z pewnością odbył niezapomnianą podróż do przeszłości. „Jesień w polu i zagrodzie”, bo tak brzmi nazwa imprezy, to wydarzenie nawiązujące do prac polowych i gospodarskich na dawnej wsi podlaskiej.

Wrześniowy festyn ma prezentować, przypominać i utrwalać zwyczaje i obrzędy związane przede wszystkim  z kopaniem ziemniaków i pracami gospodarskimi oraz domowymi w okresie jesiennym.

Najważniejszym punktem programu był pokaz kopania ziemniaków motykami oraz kopaczką konną i „tłoka” – zbieranie ziemniaków za kopaczką z udziałem widzów. Po tym nastąpiło bronowanie kartofliska broną konną.

W niedzielę na terenie skansenu można było odwiedzić stoiska gastronomiczne z tradycyjną kuchnią regionalną. W trakcie festynu odbywały się koncerty zespołów folklorystycznych i kapel ludowych a także liczne konkursy.

Imprezie towarzyszyły pokazy zanikających dziś zawodów i prac domowych: obróbka ziarna w stępie i na żarnach, kręcenie snopków na strzechę, darcie pierza, wyrób masła, pokaz pieczenia chleba czy wyplatania koszyków.

Na kartoflisku można było skosztować ziemniaków pieczonych w ognisku.

 

 

Red. Marta Śliwińska

Fot. Marta Śliwińska/Podlaskie24.pl

Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu

0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy