Nalewka z kwiatów czarnego bzu. Jak ją zrobić

Nalewka z kwiatów czarnego bzu. Jak ją zrobić.

To wspaniała i aromatyczna nalewka, którą kiedy uraczysz gości przypomni Wam zapachy lata. Do tego jest zdrowa, zapobiega przeziębieniom. Jak ją zrobić?

  • Najpierw gotujemy syrop: na 3/4 kg cukru dajemy 3/4 litra wody, gotujemy i studzimy. Następnie kroimy 2 duże cytryny w plastry.
  • Wybieramy duży słój (albo 2 mniejsze). Układamy w nim zerwane baldachy (ok. 50 sztuk), przekładając je plasterkami cytryny. Na koniec wlewamy wystudzony syrop, słój przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe, słoneczne miejsce na tydzień.
  • Po tygodniu przecedzamy zawartość słoja przez sito – baldachy i plastry cytryny wyrzucamy. Płyn mieszamy z sokiem wyciśniętym z 3 limonek i 1 litrem spirytusu.
  • Przelewamy do butelek, szczelnie je zamykamy i odstawiamy na miesiąc w ciemne miejsce. Od czasu do czasu butelką należy wstrząsnąć.
  • Alkohol filtrujemy przez bibułę, rozlewamy do „docelowych” butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na co najmniej miesiąc w chłodne i ciemne miejsce.

Red. OKO

Fot. Podlaskie24.pl

0 0 votes
Article Rating
  • Lider nowy

Powiązane artykuły:

Subscribe
Powiadom o
guest

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Partnerzy