Państwo Anna i Marek Sienkiewiczowie prowadzą rodzinne gospodarstwo w miejscowości Czarna Wieś Kościelna położonej w samym sercu Puszczy Knyszyńskiej. Małżeństwo od lat specjalizuje się w kiszeniu warzyw. Ich dumą jest kapusta i sok z buraków kiszonych. Do odpowiednich receptur dochodzili przez całe lata, ale oparli je na tradycyjnych przepisach otrzymanych od rodziców.
– Kiedyś na wsi w każdym gospodarstwie kiszono beczkę kapusty. Zbierali się sąsiedzi. Jeden drugiemu pomagał. Wypili tam co nieco nalewki, i było wesoło, zdrowo. Każdy był zadowolony – wspomina z uśmiechem dawne czasy pan Marek. – Szatkownica to pamiątka po teściowej – dodaje gospodarz.
Małżeństwo prowadzi 6,5 ha rodzinne gospodarstwo wyspecjalizowane w kiszeniu kapusty, ogórków i buraka. Sami uprawiają warzywa, które wykorzystują do przetwórstwa. Jakość produktu jest potwierdzona poprzez wdrożony w gospodarstwie system HACCP. Produkcja odbywa się według tradycyjnych metod kiszenia i przechowywania. Receptura kiszenia nie zmienia się od wielu lat. Dzięki temu smak i jakość produktu są wyjątkowe.
Teraz zostali docenieni w konkursie Agroliga 2022.
Jesteśmy dumni, że nasza praca została doceniona- powiedzieli po konkursie.
My doceniliśmy to gospodarstwo już rok temu. Oto nasza relacja z gospodarstwa. Przy okazji poznajcie doskonały przepis na kapustę kiszoną:
Laureaci wojewódzcy tegorocznej Agroligi to Beata i Janusz Karwowscy z Kosaków (pow. łomżyński) w kategorii Rolnicy, a tytuł mistrza w kategorii Firma otrzymało przedsiębiorstwo Sonarol Sp. j. Najda z Jedwabnego w tym samym powiecie.
Red. OKO
Fot. Podlaskie 24.pl/,,Kiszenie z tradycją” Facebook